Data | Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
poniedziałek 23.05.2022. | pieczywo mieszane razowe, żytnie pszenne z masłem (mąka, mleko) serek , ogórek zielony, kawa zbożowa z mlekiem herbata malinowa, jabłka | zupa brokułowa z ryżem na wywarze drobiowym z zieleniną (mleko) kotlety drobiowe (mąka, jaja) ziemniaki duszone (mleko) surówka z kapusty marchewki i zielonej pietruszki woda mineralna | kaszka manna na mleku z sokiem malinowym (mleko) |
wtorek 24.05.2022 | chałka mleczna z makiem z masłem (mąka, mleko) powidła śliwowe kakao herbata jabłka, marchew, kalarepa | zupa koperkowa z makaronem na wywarze drobiowym z zieleniną udko z kurczaka w sosie własnym, ziemniaki kapusta biała gotowana kompot wiśniowy lub woda mineralna | serek homogenizowany (mleko) |
środa 25.05.2022 wyjazd dzieci do Deli park | pieczywo razowe, żytnie -pszenne z masłem (mąka, mleko) szynka drobiowa, pomidor kawa zbożowa z mlekiem herbata, jabłka | zupa jaglana na wywarze drobiowym z zieleniną zabielana (mleko) naleśniki z serem (mąka,mleko, jaja) kompot owocowy lub woda mineralna dzieci na wyjazd otrzymują bułki z masłem serem żółtym, woda biszkopt | ciastko biszkoptowe woda mineralna |
czwartek 26.05.2022 | pieczywo mieszane razowe, żytnie-pszenne z masłem (mąka, mleko) kiełbasa żywiecka sałata, papryka kolorowa mleko herbata, jabłko | zupa ogórkowa na wywarze drobiowym z zieleniną zabielana (mleko) makaron pełnoziarnisty z sosem bolońskim (mąka, mleko, jaja) kompot wiśniowy lub woda mineralna | owocowa miska chrupki kukurydziane |
piątek 27.05.2022 | pieczywo mieszane z masłem (mąka, mleko) pomidorem i ogórkiem kwaszonym kawa zbożowa z mlekiem herbata, banan | zupa jarzynowa z zieleniną na wywarze drobiowym z zielenią, jajko smażone ziemniaki duszone, (mleko, jaja) surówka z kapusty ogórka zielonego i koperku kompot śliwkowy lub woda mineralna | jogurt piątuś (mleko) |
Data | Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
INFORMACJA O ALERGENACH I PRODUKTACH
POWODUJĄCYCH NIETOLERANCJE POKARMOWE
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia25
października 2011r. W sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat
żywności.
Drogi Rodzicu (Opiekunie)!
W naszej kuchni używane są produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty
powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające „ŚLADOWE
ILOŚĆ I ALERGENÓW” LUB „MOGĄCE ZAWIERAĆ ALERGENY”
wymienione w tabeli poniżej:
Lp. Alergeny wg rozporządzenia Produkty
1. ZBOŻA ZAWIERAJĄCE
GLUTEN
Mąka pszenna , płatki owsiane, kukurydziane, kasza
manna, kuskus, kasza jęczmienna makaron, bułka tarta,
kawa zbożowa, groszek ptysiowy, grzanki, biszkopty,
pieczywo białe pszenne, żytnie, bułka pszenna, otręby,
ciasta, kisiel, rodzynki
2. MLEKO Mleko, masło, jogurty, ser, twaróg- ser biały, margaryna,
maślanka, śmietana, kefir, kisiel, budyń, wędlina,
3. JAJA Jaja, biszkopty, wypieki, ciastka, makaron jajeczny
4. RYBY Ryby surowe- mrożone,przetworzone – konserwy rybne:
tuńczyk w oleju, makrela w pomidorach w oleju, łosoś w
pomidorach i oleju.
5. SOJA Grzanki
6. SELERA Seler jako korzeń i łodyga, wędlina
7. GORCZYCA Musztarda, wędlina, produkty mięsne, przyprawa Carry,
mieszanki, przypraw
8. NASIONA SEZAMU Ziarno sezamowe, masło sezamowe, bułki, wypieki,
płatki śniadaniowe, desery, rodzynki
9. SKORUPIAKI Brak
10. ORZECHY Krem orzechowy do smarowania pieczywa, bakalie,
desery, wypieki, ciasta, wiórki kokosowe
11. DWUTLENEK SIARKI Owoce suszone – w szczególności te, które muszą
zachować jasny kolor np. morele
12. ŁUBIN Brak
13. ORZESZKI ZIEMNE Masło arachidowe, bakalie
14. MIĘCZAKI Brak
Wykaz produktów jest aktualizowany na bieżąco.