Jadłospis

30.01-03.02.2023 >>Pobierz<<

23-27.01.2023 >>Pobierz<<

16-20.01.2023 >>Pobierz<<

09-13.01.2023 >>Pobierz<<

02-05.01.2023 >>Pobierz<<

INFORMACJA O ALERGENACH I PRODUKTACH POWODUJĄCYCH NIETOLERANCJE POKARMOWE
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r.
W sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Drogi Rodzicu (Opiekunie)!
W naszej kuchni używane są produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty
powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające „ŚLADOWE
ILOŚĆ I ALERGENÓW” LUB „MOGĄCE ZAWIERAĆ ALERGENY”
wymienione w tabeli poniżej:
Lp. Alergeny wg rozporządzenia Produkty
1. ZBOŻA ZAWIERAJĄCE
GLUTEN
Mąka pszenna , płatki owsiane, kukurydziane, kasza
manna, kuskus, kasza jęczmienna makaron, bułka tarta,
kawa zbożowa, groszek ptysiowy, grzanki, biszkopty,
pieczywo białe pszenne, żytnie, bułka pszenna, otręby,
ciasta, kisiel, rodzynki
2. MLEKO Mleko, masło, jogurty, ser, twaróg- ser biały, margaryna,
maślanka, śmietana, kefir, kisiel, budyń, wędlina,
3. JAJA Jaja, biszkopty, wypieki, ciastka, makaron jajeczny
4. RYBY Ryby surowe- mrożone,przetworzone – konserwy rybne:
tuńczyk w oleju, makrela w pomidorach w oleju, łosoś w
pomidorach i oleju.
5. SOJA Grzanki
6. SELERA Seler jako korzeń i łodyga, wędlina
7. GORCZYCA Musztarda, wędlina, produkty mięsne, przyprawa Carry,
mieszanki, przypraw
8. NASIONA SEZAMU Ziarno sezamowe, masło sezamowe, bułki, wypieki,
płatki śniadaniowe, desery, rodzynki
9. SKORUPIAKI Brak
10. ORZECHY Krem orzechowy do smarowania pieczywa, bakalie,
desery, wypieki, ciasta, wiórki kokosowe
11. DWUTLENEK SIARKI Owoce suszone – w szczególności te, które muszą
zachować jasny kolor np. morele
12. ŁUBIN Brak
13. ORZESZKI ZIEMNE Masło arachidowe, bakalie
14. MIĘCZAKI Brak
Wykaz produktów jest aktualizowany na bieżąco.