Jadłospis

DataŚniadanieObiadPodwieczorek
poniedziałek
26.09.2022
– pieczywo mieszane (mąka żytnia – pszenna) z masłem ( mleko)
– twarożek z warzywami (mleko)
– ogórek rzodkiewka szczypiorek
– kawa zbożowa z mlekiem 2% (mleko) herbata (zawiera mniej jak 3g cukru na 200ml)
– śliwka
– zupa koperkowa z makaronem (selera, pszenicą) z zieleniną zabielana (mleko) na wywarze drobiowym
– kotlety drobiowe (mięso drobiowe filet jaja, mąka)
– ziemniaki
– surówka z kapusty pekińskiej marchewki i zielonej pietruszki
– woda mineralna
– jogurt (mleko)
– talarki z marchewki
wtorek
27.09.2022
SZYKOWANIE ŚNIADANKA
„JEM Z CZYM CHCĘ”
– pieczywo mieszane (mąka pszenna – żytnia) z masłem (mleko)
– schab parzony
-sałata, ogórek zielony, papryka kolorowa, kiełki
-mleko 2% (mleko)
– herbata z cytryną ( zawiera mniej niż 3 g cukru na 200 ml)
– jabłka
– zupa z fasolki szparagowej żółtej (pszenica , selera) z zieloną pietruszką na wywarze drobiowym
– makaron pełnoziarnisty
– sos jogurtowy z truskawkami
– surówka z marchewki i ananasa
– kompot wiśniowy (zwiera miej niż 3g cukru na 200 ml) lub woda mineralna
– pieczywo mieszane z masłem (mąka pszenna, mąka żytnia) z masłem (mleko)
– jajko gotowane (jaja)
– szczypiorek
-herbata ( zawiera mniej niż 3 g cukru na 200 ml)
środa
28.09.2022
– pieczywo mieszane (mąka pszenna – żytnia) z masłem (mleko)
– kiełbaska żywiecka
– rzodkiewki
– kawa zbożowa z mlekiem 2% (mleko) herbat (zawiera mniej niż 3g cukru na 200ml)
– banan
– zupa rosolnik z kaszką manną na wywarze wieprzowym z zieleniną (selera)
– paluszki rybne z mintaja (ryba)
– ziemniaki
– surówka z kapusty kwaszonej marchewki, zielonej pietruszki
– kompot śliwkowy ( zawiera mniej niż 3g cukru na 200ml)
– mleko 2% (mleko)
– herbatniki (mąka, mleko,jaja)
-winogrona
czwartek
29.09.2022
– bułka kajzerka, bułka żytnia (mąka pszenna, mąka żytnia) z masłem (z mleka)
– dżem jagodowy
– kakao (mleko 2%), herbata (zawiera mniej niż 3g cukru na 200ml)
– pomidorki koktajlowe
– zupa ogórkowa (selera) z zieleniną na wywarze drobiowym zabielana (mleko)
– gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym (mąka)
– kasza jęczmienna gotowana
– surówka z kapusty, marchewki i zielonej pietruszki i ogórka kwaszonego
– kompot śliwkowy (zawiera mniej niż 3 g cukru na 200ml)
– arbuz
chrupki kukurydziane
piątek 30.09.2022
ŚWIĘTO
PIECZONEGO
ZIEMNIAKA
– pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąka żytnia) z masłem (mleko)
– ser żółty
– kawa zbożowa z mlekiem 2% (mleko)
– herbata (zawiera 3g cukru na 200ml cukru)
– brzoskwinia
– zupa pomidorowa z makaronem zabielana (mleko) z zieleniną na wywarze drobiowym
– ziemniaki gotowane
– z twarożkiem i szczypiorkiem
– herbata z sokiem malinowym i cytryną (zawiera mniej niż 3g cukru na 200ml)
– serek danio
– marchew słupki
DataŚniadanieObiadPodwieczorek
ZMIANY W JADŁOSPISIE MOGĄ NASTĄPIĆ Z PRZYCZYŃ NIE ZALEŻNYCH OD PLACÓWKI
WODA DOSTĘPNA DLA DZIECI WEDŁUG ICH POTRZEB
Alergeny:

INFORMACJA O ALERGENACH I PRODUKTACH
POWODUJĄCYCH NIETOLERANCJE POKARMOWE
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia25
października 2011r. W sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat
żywności.
Drogi Rodzicu (Opiekunie)!
W naszej kuchni używane są produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty
powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające „ŚLADOWE
ILOŚĆ I ALERGENÓW” LUB „MOGĄCE ZAWIERAĆ ALERGENY”
wymienione w tabeli poniżej:
Lp. Alergeny wg rozporządzenia Produkty
1. ZBOŻA ZAWIERAJĄCE
GLUTEN
Mąka pszenna , płatki owsiane, kukurydziane, kasza
manna, kuskus, kasza jęczmienna makaron, bułka tarta,
kawa zbożowa, groszek ptysiowy, grzanki, biszkopty,
pieczywo białe pszenne, żytnie, bułka pszenna, otręby,
ciasta, kisiel, rodzynki
2. MLEKO Mleko, masło, jogurty, ser, twaróg- ser biały, margaryna,
maślanka, śmietana, kefir, kisiel, budyń, wędlina,
3. JAJA Jaja, biszkopty, wypieki, ciastka, makaron jajeczny
4. RYBY Ryby surowe- mrożone,przetworzone – konserwy rybne:
tuńczyk w oleju, makrela w pomidorach w oleju, łosoś w
pomidorach i oleju.
5. SOJA Grzanki
6. SELERA Seler jako korzeń i łodyga, wędlina
7. GORCZYCA Musztarda, wędlina, produkty mięsne, przyprawa Carry,
mieszanki, przypraw
8. NASIONA SEZAMU Ziarno sezamowe, masło sezamowe, bułki, wypieki,
płatki śniadaniowe, desery, rodzynki
9. SKORUPIAKI Brak
10. ORZECHY Krem orzechowy do smarowania pieczywa, bakalie,
desery, wypieki, ciasta, wiórki kokosowe
11. DWUTLENEK SIARKI Owoce suszone – w szczególności te, które muszą
zachować jasny kolor np. morele
12. ŁUBIN Brak
13. ORZESZKI ZIEMNE Masło arachidowe, bakalie
14. MIĘCZAKI Brak
Wykaz produktów jest aktualizowany na bieżąco.